Campagne Groen in Groen

Op alle grijze containers in de Dongeradeel en Dantumadiel is in de week van 17 juni tot en met 21 juni 2013 een ‘Groen in Groen’ sticker geplakt. De gemeenten doen hiermee een beroep op alle inwoners om geen GFT afval meer in de grijze container te gooien.

Doel Campagne
Uit steekproeven blijkt dat er te veel Groente-, Fruit- en Tuinafval in de grijze container terechtkomt. GFT afval hoort niet in de grijze container thuis. Bovendien zorgt minder GFT afval in de grijze container voor lagere kosten. Groen afval wordt namelijk veel makkelijker verwerkt en dat scheelt geld en energie. Wel zo vriendelijk voor het milieu! De gemeenten Dantumadiel, Ferwerderadiel en Dongeradeel introduceren daarom de campagne ‘Groen in Groen’.

Op alle grijze containers wordt in de week van 17 juni tot en met 21 juni 2013 (Dongeradeel, Dantumadiel) en van 24 juni tot en met 27 juni 2013 (Ferwerderadiel) een ‘Groen in Groen’ sticker geplakt. De gemeenten doen hiermee een beroep op alle inwoners om geen GFT afval meer in de grijze container te gooien.

Besparing mogelijk van €160.000,- per jaar
Helaas wordt lang niet al het GFT afval gescheiden ingezameld. Bekend is dat ongeveer 35% van het afval in de grijze container uit GFT afval bestaat. Dit is op jaarbasis circa 77 kg per inwoner. In de drie gemeenten (met circa 52.000 inwoners) wordt jaarlijks maar liefst 4.000.000 kg oftwel 4.000 ton GFT-afval in de grijze container gegooid. Als al dit afval in de groene container zou komen, levert dit een totale besparing van maar liefst € 160.000,- per jaar op.

65 warme maaltijden in de container
Een groot deel van het huishoudelijk afval bestaat uit voedselresten. En dat is zonde, want u gooit geld en energie weg. Het eten heeft namelijk een lange weg afgelegd voor het in de afvalbak belandt. Het is geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Jaarlijks verdwijnt circa 40 kilo eetbaar voedsel per persoon in de afvalbak. Dit is ongeveer evenveel als 65 warme maaltijden.

Wat is GFT?
Groente-, Fruit- & Tuinafval (GFT) bestaat uit keukenafval, zoals etensresten en schillen. Ook klein tuinafval, zoals gemaaid gras, bladeren en geknipt snoeihout zijn GFT afval.

Wat mag in de groene container?
– loof, schillen en resten van groente, fruit en aardappelen
– alle etensresten
– eierschalen
– snijbloemen en kamerplanten
– koffiefilters, koffiedik, theezakjes en theebladeren
– doppen van pinda’s en noten
– gras, stro en bladeren
– klein snoeiafval, ingekorte takken
– resten van tuinplanten (maar geen zand)
– kattenbakkorrels met milieukeur
– mest van huisdieren

Het gescheiden inzamelen van GFT-afval is in Nederland vanzelfsprekend. Dat we hiervan compost maken, is algemeen bekend. Maar wist u dat we GFT-afval ook vergisten? Dat levert ons compost, biogas, elektriciteit, warmte en CO2 op!

Grof tuinafval
Grof snoeiafval kunt u gratis naar de milieustraat brengen.

Dongeradeel en Dantumadiel

Milieustraat Koailoane 2, Damwâld

Openingstijden:
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 08.30 tot 16.30 uur
zaterdag 09.00 tot 12.30 uur

Aanvragen tweede groene container of compostvat
Heeft u niet voldoende ruimte in uw container? U kunt tegen betaling een extra container van de gemeente huren. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw gemeente.

Dongeradeel en Dantumadiel
De gemeenten Dongeradeel en Dantumadiel stimuleert het composteren door de verkoop van compostvaten tegen de sterk gereduceerde prijs van € 20,-. Voor een bestelling of voor vragen kunt u contact opnemen met het meldpunt van Gemeentewurk.

Campagne
Dit is een campagne van de gemeente Dongeradeel, Dantumadiel en Ferwerderadiel. Voor meer informatie over de gescheiden inzameling van afval wordt verwezen naar de afzonderlijke websites van de deelnemende gemeenten.

www.dongeradeel.nl
www.dantumadiel.eu
www.ferwerderadiel.nl